Vårrallyt 13 maj i Upphärad

18 maj, 2023

 

 

I strålande vårväder ställde vi färden mot Upphärad, några mil utanför Trollhättan, för att delta i Göteborgarnas vårrally. Och inte bara vi, utan ytterligare trettiotalet personer (inklusive klubbens ordförande Johan Bodin) i ett tjugotal Citroëner av olika modeller, som samlats på förmiddagen vid startplatsen Höljebacka Brandmuséum och Kafé.

Organisatören/klubbmedlemmen/förra årets vinnare Leif Laurell hälsade oss välkomna och muséets skapare Putte Fredriksson berättade kort om muséets historia. Mer om muséet senare.

Leif hade samlat ihop en rejäl samling funktionärer bland släkt och vänner som fanns vid kontrollerna och såg även till att vi kom iväg i ordning och att vi hängde ihop i kortege till första kontrollen, som var en hobbybilsförening. På en sluttande berghäll på gården lyckades vi alla parkera utan att välta. Per Gunnar Björk från föreningen visade oss runt bland mer eller mindra antika, i huvudsak engelska fordon. Själva kontrollen handlade om att känna igen olika bilmärkessymboler, frågeformuläret hade 60 olika symboler. Mest kunnig var familjen Ekdahl (DS) där unge Arvid kunde hela 55 st.

Färden gick vidare och nästa kontroll var belägen vid slussen i Trollhättan som också passade utmärkt som rastplats för picknick. Sedan följde övriga fyra kontroller längs vackra vägar via Hjärtum och Lilla Edet till målet som var samma plats som starten. Där serverades det löksoppa i Kaféet och kaffe med dopp som dessert. Kaféet var pyntat med nostalgiprylar såsom EP- och singelskivor från 50-60-70 talet och mängder av gamla kaffeburkar, termosar och reklamaffischer.

Nu var det dags att delta i guidade turer i muséet. Det hela började med att Putte Frediksson köpte en antik brandbil, och därefter följde ytterligare några utryckningsfordon, fler än vad som fanns plats till i befintliga utrymmen. Dags att bygga ut på tomten och varför inte en hel brandstation med torn och allt. Muséet har alltså aldrig varit en brandstation utan allt har Putte och hans förening åstadkommit under årens lopp. Fordonsparken är från 1800-tal till 1940 tal och kolla gärna på hemsidan Holjebacka.se där museets historia finns.

Slutligen presenterades resultatet av rallyt, och spänningen var olidlig. På tredje plats kom Gunilla och Bengt Skoog (AZU), på andra plats kom Niklas Lökholm (C6) och på en vinnande förstaplats såg vi Annette och Lorentz Österling (2CV).

Vi tackar Leif och hans team för ett mycket välmatat rally.

Britt-Marie och Ingemar Segersson (Dyane)