Rundvandringen i Klippan i Göteborg 18 april

30 april, 2017
Det var en gedigen berättelse om Klippan som vi fick höra av vår eminente guide Georg Söderberg. Klippans historia handlar mycket om nationellt försvar, sjöfart, socker och porter, men är numera ett kluster av företag inom foto, design, grafisk formgivning, konst, musik men också om mekanisk verksamhet.
Georgs far startade företaget El-Max Mekanisk Verkstad 1954 och sedan 1959 har man haft sina lokaler i Klippan. Företaget tillverkar elektriska mutterdragare för tyngre fordon. Georg var med redan som ung pojke och driver nu företaget och har fullständig koll på dem mesta som pågår i Klippan och även runt om i Majorna. På vandringen var det inte frågan om några Power-point presentationer utan här hade Georg kassen full med analoga kopior av fotografier och skisser från när staden Göteborg var ung och man slogs med dansken.
Vi utgick från St Birgittas kapell och beskådade sedan en del gamla träbyggnader innan vi kom fram till hotellet Novotell där vi gick in, och en trappa upp fick beskåda en modell av slottet Elffsborgs schlott så som det såg ut anno 1657. Sedan ut igen för en titt innanför dörren till en jättelik portertunna. Här förekommer det numera provsmakningar av porter, men i augusti år 1820 bjöds dåvarande kungen, Carl XIV Johan, på frukost inuti den. Fortsatt vandring och Georg visade fler bilder och tog oss vidare, han hade nycklar till flertalet av lokalerna i området. Han tog oss med in i El-Max lokaler och bjöd oss på Carnegie porter och berättade om företagets verksamhet men hade också ställt fram en skärmutställning som beskrev industrihistoria i Klippan.
Efter cirka två timmars vandring var vi nu fullmatade med anekdoter och berättelser om en viktig del i byggandet av staden Göteborg och utvecklingen vidare, fram till dags datum.